Contact

Historie

Header Historie

Oorsprong
Terriers stammen vermoedelijk af van kleine jachthondjes. Ze worden al sinds mensenheugenis gebruikt om te jagen. Oorspronkelijk werden ze vooral ingezet om ongedierte te bestrijden, waarbij ze ook ondergronds gingen (het Latijnse woord terra betekent aarde).

De Jack Russell Terrier is ontstaan uit foxachtige terriers en oorspronkelijk gefokt voor het jagen op vossen.

Het was dominee John Russell, bijgenaamd Jack (1795 – 1883), die in het dorp Swymbridge in Devon (Engeland) woonde, die het ras vormgegeven heeft. In 1819 kocht Russell de terrier teef Trump. Deze Trump was de eerste in een lange rij honden die Russell gebruikt heeft om de (voor hem) ideale werkhond te creëren. Er ontstonden twee variëteiten met fundamenteel gelijkvormige standaarden, behalve in verschillen, voornamelijk in hoogte en verhoudingen. De grotere, vierkantere hond is bekend als de Parson Russell Terrier en de kleinere, iets langer gebouwde hond is bekend als de Jack Russell Terrier.

Heden ten dagen
In Nederland is het fokken van de Jack Russell Terrier nog in volle gang. Door o.a kruisingen met andere rassen is in de loop der jaren een terrier ontstaan in velerlei varianten. Bijvoorbeeld een Jack Russell terrier met het model van een teckel; of juist veel hoger met langere benen en een korte rug.

Om richtlijnen te geven aan de fokkerij, wordt er een rasstandaard gehanteerd. In Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard.

In augustus 1999 volgde de nationale erkenning.

Sinds eind jaren ’80 wordt de Jack Russell Terrier opgenomen in een voorlopig register ( VR op het afstammingsbewijs) en wordt hij ook al gechipt (toen nog getatoeëerd) door de Raad van Beheer.

Op 17 november 2000 is de Jack Russell Terrier (voorlopig) erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) rasstandaard (voor meer info zie ook de website van de rasvereniging WWW.NVJRT.NL) gehanteerd. Vanaf die datum worden de Jack Russell Terriers opgenomen in de Bijlage G- O van het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB).

Het karakter:
De Jack Russell Terrier is binnenshuis een gezellige hond die graag op schoot wil zitten of gewoon bij u wil zijn. Buiten is de Jack Russell Terrier een echte jachthond.
 

Historie 2

Ze hebben een natuurlijke drang en aanleg om te jagen. Dit jagen is na een gedegen opvoeding natuurlijk wel binnen de perken te houden, maar het blijft in het karakter van de hond aanwezig. Laat uw hond nooit alleen met uw huisdieren. Het bijvoorbeeld plotseling fladderen van kippen kan het jachtinstinct per direct doen ontwaken met alle gevolgen van dien !

Een Jack Russell Terrier is ontzettend actief en nagenoeg onvermoeibaar, hij heeft dus veel behoefte aan beweging. Ze zijn ook zeer waaks en het zijn verwoede gravers.

Uit voorgaande blijkt wel dat het een hond is met een stevig eigen willetje. U zult dus het nodige denkwerk moeten verrichten om hem steeds een stap voor te blijven. Ze zijn pienter, maar vooral erg eigenwijs. Dit alles vereist een zeer consequente opvoeding. Spelenderwijs en met ondersteuning van een (puppy) cursus kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht. Jack Russell Terriers kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 tot 18 jaar zijn geen uitzondering. Deze hond is dus een aanschaf voor langere tijd.

Het uiterlijk
De vacht komt voor in de volgende variëteiten:
GLADHAAR.
BROKEN COAT (HALF RUW)
RUWHAAR.

De kleur
Hoofdzakelijk WIT, met BRUINE, ZWARTE of DRIEKLEUR aftekeningen. WIT en WIT- LEMON mag ook.

Maat en gewicht:
Ideale hoogte: 25 cm tot 30 cm.
Gewicht: Dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een hond van 30 cm hoogte 6 kg.